Att välja rätt padelracket

Att välja ett padelracket kan många gånger vara svårt och framförallt om du är ny inom sporten. Det finns en rad olika parametrar du bör ta hänsyn till när du skall hitta det bästa padelracket för dig.

Det första du bör fundera över är hur mycket pengar du har råd och vill lägga på ditt padelracket. Priserna på padelrack varierar från några hundrakronor upp till flera tusenkronor och givetvis är det skillnad i kvalité beroende på priset, men skillnaden är ofta mindre än vad priset säger. Om du köper ett padelracket för exempelvis 1500 kr istället för modellen högre för 2500 kr så kommer du troligen inte att känna någon större skillnad, förutsatt att du inte har spelat en längre tid och är duktig på padel.

När du har kommit fram till hur mycket du önskar att lägga på ditt padelracket så bör du fundera över vilken typ av spelare du är och hur duktig du är. Det finns tre olika former av padelrack som kallas runt, dropp och diamantformat där det skiljer en hel del mellan formerna och såldes även i ditt spel.

Rundformat padelracket

Det rundformade padelracket är det som passar allra bäst för nybörjare och de som inte spelar med jämna mellanrum. Det runda padelracket har en stor sweetspot vilket innebär att den har en större träffyta som ger dig ett bra slag vilket gör att racket inte kräver lika mycket av dig som spelare. Givetvis behöver du träffa bollen, men om du inte får en perfekt träff i alla slag så kan du med detta racket ändå få till ett någorlunda slag vilket innebär att kontrollen blir betydligt bättre.
Det finns dock även nackdelar med padelracket och det brukar visa sig när du blivit varm i kläderna inom padel. Då börjar man oftast bli mer offensiv i sitt spel, vill slå hårdare och smasha fler bollar. Det runda padelracket gör dock att du inte får samma kraft i slagen som med de övriga två formerna.

Droppformat padelracket

Ett droppformat padelracket är en blandning av det rundformade padelracket och ett diamantformat padelracket, vilket gör att det i vissa kretsar också kallas för hybridformat. Denna form passar dig som spelat padel ett tag och behärskar slagen någorlunda men som ännu inte är på en hög nivå inom sporten. Sweetspoten ligger lite högre på racket men du har fortfarande en bra kontroll i det, goda möjligheter till hårdare slag och kan variera såväl defensivt som offensivt spel.

Diamantformat padelracket

Diamant passar den som spelat padel under en längre tid och behärskar sina slag väl. Sweetspoten är inte lika stor och ligger högt upp på padelracket vilket gör att du inte har samma kontroll när du inte träffar sweetspoten.

Det finns dock en stor uppsida för dig som har god kontroll i slagen vilket är att du kan spela väldigt aggressivt och få till kraft i slagen som övriga former inte kan matcha. Möjligheterna till att avgöra en boll genom en smash blir betydligt större då farten ökar vilket gör att motståndarna får svårare att hinna med att svara på slagen.