De 7 vanligaste misstagen i padel

Vi har listat de 7 vanligaste misstagen i padel, och vi tror du kommer känna igen många av dem.

1. Du försöker slå för många vinnande/dödande slag

Det förmodligen största misstaget i padel är att du försöker slå ett svårt slag för att direkt försöka vinna bollen. Istället för att slå enkla slag över och låta motståndaren göra misstagen. Något som kommer göra underverk för ditt spel!

2. Du slår för hårt

Nackdelarna är många med att slå för hårda slag. En stor risk är att bollen inte hinner ”vika ner” i backen på motståndarens planhalva utan tar i bakväggen direkt och poängen är förlorad. Ju hårdare du slår desto närmare nätkanten behöver bollen gå, och risken är stor att den går i nät. Det är inte heller en så stor fördel att slå hårt i padel eftersom man ofta hinner upp bollen genom att låta den studsa i bakväggen.

3. Du går inte fram på nät

Det kanske allra bästa sättet att sätta press på motståndaren, och därmed låta dem stå för misstagen, är att gå fram på nät. Du tvingar då motståndaren att antingen slå ett svårt passerslag alternativt en hög lobb förbi dig. Du vinner många poäng genom att bara kliva fram på nät. Dessutom har du en bra position att själv slå vinnande slag när du är så långt fram i banan.

4. Du och din padelpartner är inte samspelta

Det är viktigt att du och din spelpartner förflyttar er parallellt i banan. Alltså, går en fram på nät bör båda gå fram. Och blir ni satta under press och en måste backa är det oftast smartast att båda backar, tills ni hittar ett läge att ta er fram på nät igen. Sträva efter att gå parallellt med din spelpartner.

5. Ditt fotarbete

Se till att ha ett bra fotarbete och rör dig i rätt position till bollen. Blir du för stillastående kommer du ha svårt komma rätt till bollen och få svårt att genomföra ett bra slag. Ju sämre fotarbete desto sämre förutsättning för att lyckas slå ett bra slag.

6. Du står i mitten av banan

Placeringen är otroligt viktig. Utöver att du och din spelpartner vill följas åt så bör du inte hamna i mitten av banan. Alltså varken framme på nät eller vid baslinjen. Sträva efter att endast ha dessa två start positioner. Utgångspunkterna är ungefär 2-3 meter bakom nätet alternativt ca 1 meter bakom baslinjen.

7. Du böjer ryggen istället för dina knän

Ett annat vanligt nybörjarmisstag är att du böjer på ryggen istället för att böja på knäna för att ”komma ner till bollen”. Förbättra dina padelslag genom att böja på knäna istället. Det kommer skona din rygg och förbättra ditt spel avsevärt.

Vi hoppas att vi lyckats identifiera några av de vanligaste misstagen i padel som du gör, och vad du kan göra för att förbättra ditt spel. Lycka till!