Guide – Att välja rätt Padelracket

I denna guide om padelrack benar vi ut fördelar och nackdelar med runda, droppformade och diamantformade padelrack, och vilket som passar vilken spelstil och nivå.

Olika former på padelrack

Man brukar dela in padelracketar i tre olika former, sett till själva träffytan på racketen. Generellt sett så kan man dela in dem så här:

  • Runda – Passar nybörjare och motionärer.
  • Droppformade – Passar motionärer och tävlingsspelare.
  • Diamantformade – Passar avancerade spelare.

Runda padelracket

Dessa padelrackets är lättsvingade och ger generellt sett mer kontroll men på bekostnad av något mindre fart i slaget. En rund träffyta innebär en stor sweetspot. Det vill säga den ”förlåtande delen av träffytan”. Du kan alltså träffa bollen på en större yta.
För vem passar dessa typer av rackets: Nybörjare och motionärer.

Droppformade padelrackets

Dessa padelrackets ser ut som det låter, lite som en droppe, och är lite mindre platta på toppen jämfört med ett diamantformat huvud. Dessa rackets kan ses som en hybrid mellan ett runt och diamantformat padelracket.
För vem passar dessa typer av rackets: Motionärer och tävlingsspelare.

Diamantformade padelrackets

Dessa rackets ger ofta bra fart i dina slag men på bekostnad av lite sämre kontroll. Så det gäller att du som spelare har bra koll på läget. Dessa padelrackets passar generellt sett till mer avancerade spelare och dig som har bra koll på spelet och dina slag. Balanspunkten är ofta lite högre och kan anses lite ”framtunga” på grund av formen på racket. Ett tips är om du går från ett runt rack till ett diamantformat, att försöka välja ett med låg vikt för att kompensera att balansen är längre ut jämfört med ett runt racket.
För vem passar dessa typer av rackets: Avancerade spelare.

Läs även Bästa padelracket 2021!

Tjocklek på padelrackets

Padelrackets är så gott som alltid 36 eller 38 mm tjocka. Ett tunnare rack (36 mm) blir som regel lättare och därmed lite mer lättspelat. Medans ett tyngre rack ger lite mer fart i slagen.

Vikt

Padelrackets väger oftast mellan 340-395 gram. En skillnad på 55 gram låter inte mycket men det märks av när man spelar. Oftast passar de lättare rackets nybörjare och motionärer. Samt även barn, juniorer samt damer. Ju bättre du blir och mer du spelar bör du växla över till ett tyngre padelracket.

Ytan på racket

Man brukar dela in rackets i en mjuk eller hård yta. Ett rack med en mjuk yta ger mindre kontroll, medan en hård yta ger mer kontroll. Det finns även padelrack som har en sträv yta, som gör att man får lättare att få till mer spinn eller bett i bollen. Ett stor fördel när du vill få till mycket spinn i din bandeja.

Grepplindan

Sist men inte minst, – glöm inte att byta grepplindan relativt ofta. Eftersom när du spelar så absorberar lindan din svett och du får efter ett antal timmars spelande ett dåligt grepp runt ditt racket. Det leder till att du kan få svårt att behålla kontrollen i dina slag. Ett onödigt sätt att förlora kontrollen över dina slag.

Gå vidare till vårt test av padelrackets för att se vilka racket i rekommenderar just nu och vilket padelracket som blev testvinnare.