Guide – Att välja rätt padelsko

Varför det är viktigt med padelskor
Ja varför bör du inte spela padel med vilka inomhus-, eller joggingskor som helst, och varför är inte en tennissko optimal på padelbanan. Många banor kan vara hala, speciellt de som är utomhus eller har mycket sand på banan. Att ha bra och anpassade skor för underlaget kommer göra att du hinner fram till bollarna bättre och du kommer göra dina slag mycket enklare och hårdare. Du kommer få bättre bollträffar om dina fötter står stabilt. Dessutom är det lägre risk för att du skadar dig när du spelar om du har rätt typ av skor.
Det första du ska utgå ifrån när du ska välja sko är naturligtvis hur mycket du spelar.

Spelar sällan
Spelar du bara då och då är det förmodligen inte värt att köpa den dyraste skon på marknaden. Det viktigaste du bör du inrikta dig på framförallt är en sko som ger ett bra grepp.

Spelar regelbundet
Spelar du då och då, behöver du en padelsko som, utöver bra grepp, även ger dig en bra stötdämpning, för att undvika skador.

Spelar mycket
Spelar du mycket och ofta behöver du utöver ett bra grepp och god stötdämpning även en sko som är tåliga, hållbara och som klarar stora påfrestningar. Du vill ju inte att dina skor slits ut efter bara någon månads spelande. Därför bör du lägga ner lite mer pengar på att få en riktigt bra sko.

Är du en person som är lite tyngre bör du även se till att välja en sko som är väl uppbyggd framförallt bak i hälpartiet. Är du lite lättare behöver du däremot inte samma stöd och kan välja en lättare och smidigare sko.

Oavsett spelstil, spelnivå eller ambition vill du ha en sko som hjälper dig att hinna fram (eller bak) till bollen och som du känner att du kan lita på. Du vill ha ett bra grepp och stabilitet i dina padelskor.

Vad är skillnaden på padelskor och tennisskor?
Skillnaden mellan padelskor och tennisskor är att padelskor är lättare och smidigare än tennisskor. I padel rör du dig mer upp och ner jämfört med att du i tennis jobbar mer i sidled. Många padelskor har en upphöjd sula bak som gör det lättare vid alla start och stopp.

Självklart går det att spela padel i tennisskor men det är inte att föredra. Du vill komma åt snabbheten i ett par padelskor, samtidigt som du vill få lagom mycket fäste. Underlaget skiljer sig åt mellan tennis och padel. Visst kan en padelbana med mycket sand liknas med en grusbana i tennis, likväl som en hardcourt tennisbana har vissa likheter med en padelbana med lite sand. Men det skiljer sig trots allt ganska mycket ändå. Därför bör du ha anpassade skor när du spelar padel. För visst vill du inte tappa poäng i en viktig boll bara för att du inte har tillräckligt snabba skor, eller kan röra dig lika smidigt som du skulle kunna?

Olika typer av sulor
Det finns tre olika typer av sulor: lersula, omni och en blandning av dessa.

Lersula
Det vanligaste för padelskor är att sulan är en lersula. Denna sula ger dig ett bra grepp och är hållbara, men låter dig samtidigt kunna glida lite när du vill. Denna sko passar dig som vill kunna glida.

Omnisula
Omnisulan är avsedd för alla typer av konstgjord yta, och ger dig framförallt ett riktigt bra grepp, men med skillnaden att de inte är lika hållbara. Denna sko passar dig som främst spelar på sandbanor.

Blandning
Den blandade sulan är som det låter en mix av ler-, och omnisulan. Denna variant är den minst vanliga. Tanken är att ta fram fördelarna ur båda sulorna med omni fram och i mitten för ett bra grepp, och resten i lera för en bra hållbarhet.