Intervju med padelspelaren Lisa i Norrköping

Intervju med padelspelaren Lisa i Norrköping

Vi tror och hoppas med dessa intervjuer av padelspelare runt om i hela landet både ge inspiration och möjlighet att ta del av andra padelspelares bästa tips och tankar kring padel. Den här gången tog vi oss ett snack med padelspelaren Lisa från Norrköping aka mindnlifestyle på Instagram. Läs hennes intressanta och roliga reflektioner om både träning, hälsa och padeltips.

Hur länge har du spelat och hur kom det sig att du började med padel?
Det började för ungefär 1,5 år sedan med att jag drog ihop några träningar tillsammans med kollegor på jobbet en gång i veckan. Det tog inte lång tid innan jag var fast. Jag kände snabbt att det här är ju riktigt kul. Eftersom jag är en racketsporttjej kändes det väldigt naturligt att spela padel. De senaste 7–8 månaderna har jag spelat mer och mer seriöst.

Har du någon annan idrottslig bakgrund?
Jag har hållit på med någon form av racketsport under större delen av mitt liv. Som barn följde jag med mina föräldrar när de spelade badminton. Något jag också senare började spela och även tävla i. Men efter några år tröttnade jag då jag inte tyckte att jag utvecklades så mycket längre. Därefter har jag spelat en hel del squash, men också tennis genom åren. Mina squashvänner lät mig gå under namnet ”tennistjejen” på grund av att jag slog väldigt hårt.

Vad är det som gör padel så roligt och beroendeframkallande?
Jag har aldrig stött på en roligare sport. Jag har funderat på vad det beror på, men tror att det är blandningen av tennis och squash som gör det. Kombinationen blir magisk. Väggarna gör att man måste läsa av spelet på ett annat sätt, beroende på vinklar och hårdhet, och inte bara att man slår bollar på en plan. Det är samtidigt en sport som är lätt att komma igång med som nybörjare.

Något annat kul och smått unikt för padeln är det välkomnande klimatet och den starka gemenskapen oss padelspelare emellan. Alla vill utvecklas, och alla är intresserade av att hjälpa varandra framåt oavsett nivå. Det är något som jag inte upplevt på samma sätt i andra racketsporter. Padel är också en sport som många gärna nördar på YouTube och Instagram. Jag har varit med om flera middagar med vänner där alla är otroligt engagerade när vi pratar padel. Vi kan prata om matcher i detalj och diskutera kommande padelresor.

Vad tränar du förutom padel?
Det kan vara svårt att begränsa sig kring att inte spela för mycket padel. Det är ju så kul. Men jag är aktiv med annat också. Jag försöker balansera upp min träning med yoga och styrketräning, framför allt för att höja min rörlighet och stärka upp där jag är som svagast. När det är vår och sommar så brukar jag också springa en del.

Hur många timmar padel respektive annan träning lägger du i veckan?
Jag försöker komma upp i 3–4 padelpass i veckan. Hade det funnits fler tider och att jag fått ihop pusslandet med mina padelvänner hade jag säkert spelat ännu mer. Totalt sett så tränar jag ungefär 5–6 dagar i veckan om man räknar in både padel, styrketräning och yoga.

Hur skulle du klassa dig själv som padelspelare? (1–10)
Det är så himla svårt. Men jag är väl någonstans runt 5–6 på skalan. Det varierar såklart både på dagsform och vem man spelar med och emot.

Vilken hall brukar du spela på?
Det finns två ställen i Norrköping. Jag brukar oftast spela på Racketstadion, men vi har ju även PDL Norrköping som jag spelar på ibland. Lite beroende på vart det finns lediga tider.

Vilket är ditt favoritslag?
Smashen! Jag älskar att smasha, men måste försöka hålla tillbaka det lite. När jag spelade seriespel med min syster gick vi under namnet ”Smashing sisters”. Jag älskar att trycka på i slagen, men smashen är ju inte ett lika användbart slag som det är i andra racketsporter. Så jag jobbar på att spela lugnare, vilket min tränare också har tipsat mig om. Men jag gillar attackspelet. Så volleyslag är också en favorit.

Vad spelar du med för rack?
Jag är sponsrad av Impero Padel och har naturligtvis ett rack från dem. Jag testar mig fram lite med deras sortiment, men nu spelar jag med ett droppracket. Jag tycker det är en bra kombination för mig med bra kontroll samtidigt som det ger mig bra tryck i slagen när det behövs. Mitt rack är också väldigt lätt, vilket är bra för att undvika padelarmbåge som annars är lätt att få annars med mer framtunga padelracketar eller för spelare (som mig) som gillar att ta i mycket i slagen.

Vad skulle du vilja utveckla framöver för att bli en bättre padelspelare?
Det jag känner att jag vill jobba på mer är positioneringen och att jag är mer på tå i spelet. Det är lätt att hamna på hälarna. Men också på tålamodet och att få till ett mer strategiskt spel. Vänta in lägena, eller jobba sig lugnt och metodiskt fram till bra lägen att avgöra – istället för att försöka smasha och avgöra alltför mycket. En annan sak som jag insett är viktig och som jag vill jobba på är kommunikationen.

Om det finns något slag som jag vill jobba mer på? Jag skulle säga lobben. Det är ett viktigt slag att behärska och kan göra stor skillnad på hur långt ner mot bakväggen lobben hamnar. Men även bollar som går lågt, och inte studsar ut från väggen hårt eller högt. Helst vill jag ju få till att bollen dör snabbare.

Har du någon favoritsajt eller annat där du hämtar inspiration?
På YouTube nördar jag gärna kanalen Sidbyte. Jag tycker man får jättebra och tydliga tips. Gärna innan en match eller ett padelpass. Jag spelar även en del med tränare, just nu med Victor Valenzuela. Jag försöker ta in mycket lärdom från honom. Något som jag uppskattat mycket är att vi ofta har pausat när något behöver korrigeras och då rättat till det på direkten. Är så viktigt att man inte nöter slagen fel. Tidigare har jag också tränat med Jesper Rikardsson och Christoffer Palmqvist som också varit duktiga på att lära ut.

Är det några andra avslutande tips eller tankar som du vill dela med dig av?
Vi är sjukt många som är padelbesatta ute i landet, och det jag funderat över är – hur gör man det man älskar på en lagom nivå? Hur mycket man än älskar att spela padel, så behöver man trots det hitta en balans med att man tar hand om, och verkligen lyssnar på sin kropp. Det är lätt att glömma bort annan träning såsom styrketräning och rörlighetsövningar utöver padelspelandet. Det är också något som hjälper till att förbättra sitt spel och att undvika skador. Så lyssna in din kropp!

– Tusen tack Lisa för en väldigt trevlig och rolig intervju! Vi önskar dig stort lycka till framåt med din padel önskar vi på Padelspelaren.se. Se till att följa Lisa och hennes padelresa på Instagram. Du hittar henne under kontot mindnlifestyle.