Intervju med padelspelaren Tobbe i Lund

Padelspelaren Tobbe

Vi tror och hoppas med dessa intervjuer av padelspelare runt om i hela landet både ge inspiration och möjlighet att ta del av andra padelspelares bästa tips och tankar kring padel. Den här gången tog vi oss ett snack med padelspelaren Tobbe från Lund aka tobbespadel på Instagram. Tobbe både spelar padel själv och jobbar som padeltränare. Så läs hans kloka ord och toppenbra tips nedan om padelns underbara värld.

Hur länge har du spelat padel?
2 år men gick en padeltränarutbildning för ett år sedan. Sedan dess har det varit mycket padel! Samtidigt har jag sett kraften i social media kring padeln och jobbar mycket med att marknadsföra min tränarverksamhet genom instagram.

Har du någon bakgrund inom någon annan sport/racketsport?
Gammal fotbollsmålvakt men bollar i alla dess former har alltid varit en del av mitt liv.

Vad är det som gör padel så roligt?
Den sociala aspekten är så klart det som gör padeln så populär men jag gillar även att inlärningsfasen är så kort och att man därför kan få bra spel ganska omgående. Men det är som någon klok sagt ”It takes a minute to learn but a lifetime to master” som gör det så kul!

Intervju med Padelspelaren och padeltränaren Tobbe
Padelspelaren Tobbe. Foto: Throughsights

Hur skulle du klassa dig själv som padelspelare? (1-10)
Hahaha, dessa nivåer. Jag känner att det är så olika beroende på vem man spela med eller mot. Ett bra sätt att hitta sin kategori är att filma en match och se sig själv efteråt. Men jag håller säkert samma nivå som alla andra, medel++

Vilken padelhall brukar du oftast spela på?
PDL i Lomma och PDL i Lund är mina hemmabanor när jag är tränare men jag försöker spela på så många olika ställen som möjligt.

Vilket är ditt favoritslag?
Mitt favoritslag är min backhand-volley. – Skönaste och snyggaste slaget i min verktygslåda. Men sen måste jag tillägga att padelns viktigaste slag är lobben, men det vet väl alla!

Vad spelar du med för rack?
Jag har ett samarbete med ett spanskt märke, Cartri. Racketarna är handgjorda i Spanien och har grym känsla. Kolla in www.heypadel.com vet ja´! Just nu använder jag ett Cartri Shield 2021 när jag spelar seriespel.

Vad behöver du utveckla för att bli en bättre padelspelare?
Jag brukar lära ut att padeln består av fyra delar: Teknik, Fysik, Strategi och Mentalt.

Som nybörjare måste man börja med tekniken förstås men vill man utvecklas måste man träna utanför buren, lära sig strategier och hur man hanterar olika motstånd. Och sist men inte minst är den mentala biten oftast det som avgör jämna matcher. Så för att utvecklas till en bättre spelare måste man utveckla alla fyra delar samtidigt.

Har du något tips på slag eller teknik som gör en nybörjare till en bättre padelspelare?
Till en nybörjare vill jag säga att våga gå på nät, träna din lobb och ha roligt.

Har du någon favorit padelyoutuber eller andra tips på nätet för att lära sig mer om padel?

  1. Andreas Johanssons youtube-kanal Träna padel är riktigt bra. Bra innehåll och AJ är grymt pedagogisk (om man förstår skånska, då)
  2. Studio Padel har extremt bra och roliga sändningar på youtube om man vill se svensk padel live
  3. Podden Padel Mundo med legenderna Johan Håkansson och Jesper Hussfelt har bra koll på internationell padel
  4. Men Patric Perssons youtube och hans podd ”Proffset och jag” är mina absoluta favoriter just nu. #bendyourknees.

Hur kom det sig att du började arbeta som padeltränare?
Ja du, pga covid-19 blev jag korttidspermitterad och då ville jag fylla mina dagar med någonting. Jag är socialt lagd och då blev padeltränare ett perfekt sätt att träffa nya människor.

Varför har padeln blivit så stor i Sverige tror du?
Att det skulle bli så här stort är det nog ingen som kunde förutspå. En stor anledning är nog att det är så kort startsträcka, alla kan spela och ha riktigt roligt nästan direkt.

Hur många timmar i veckan lägger du på padel? (både för egen del och som padeltränare?)
Om du frågar min fru så är det måååånga timmar, men jag snittar nog fem-sju lektioner i veckan och sedan två pass med kompisar. Sedan är det ju seriespel varje söndag och så tränar jag själv för Andreas Pålsson (SM-vinnare 2018) en gång i veckan.

Avslutningsvis, vilka skulle du säga är de tre vanligaste misstagen den genomsnittlige padelspelaren gör?

  1. Struntar i uppvärmningen
  2. Spelar med ”fel” racket och med ”fel” teknik vilket alltid till sist leder till problem med armbågen
  3. Inte tar lektioner då och då.

Men om du menar i spelet så är det nog att man;

  1. Spelar på tok för aggressivt
  2. Inte kommunicerar med sin partner
  3. Inte böjer på knäna!

Tack för en trevlig pratstund och glöm inte följa mig på instagram – tobbespadel och besök även gärna min hemsida tobbespadel.se.

Vamos!

Stort tack själv för pratstunden Tobbe och lycka till med din padel i fortsättningen önskar vi på Padelspelaren.se.

Ta dig gärna en titt på Tobbes Instagramkonto tobbespadel. Vi tipsar även om att du tar dig en sväng in på fotografen Zoltan Darvas Instagramkonto Throughsights för fler fantastiska bilder, utöver profilbilden på Tobbe här i intervjun.