Kan du förbättra ditt spel på padelbanan med hjälp av VR?

Virtual Reality eller VR är ett fenomen som har blivit allt vanligare på spelmarknaden över hela världen. Nu går det att sätta på sig ett par VR-glasögon, koppla upp sig mot en film eller ett spel, och försvinna från den verkliga världen en stund. I takt med att VR-tekniken blivit alltmer förfinad har det också kommit nya användningsområden. Men går det rent av att utvecklas som padelspelare genom att använda sig av VR?

Det är ingen hemlighet att många försöker hitta nya vägar att utveckla sitt padelspelande och drömmen många har är att hitta den där genvägen som gör att man plötsligt kan avancera ett par nivåer på kort tid. Men än så länge finns det inga mirakelpiller, enkla lösningar eller andra knep för att utvecklas snabbare än andra.

Det handlar om att träna mycket, spela många padelmatcher, fokusera på att utveckla sina grundslag och lära sig av bättre spelare. Men självklart finns det vissa hjälpmedel man kan ta sig till för att bli en bättre spelare. En del väljer att träna med en tränare, andra vänder sig till YouTube för att få gratis och digital träning.

Ett knep som fler har försökt använda på senare tid är VR-tekniken. Det finns nu flera olika spel som gör det möjligt att med ett par VR-glasögon spela en typ av padelmatch, som förhoppningsvis ska hjälpa till att förbättra spelet ute på padelbanan också. Det bör nämnas att det inte per automatik gör en till en bättre padelspelare, men saker som reflexer och beslutsfattande kan gynnas av att spela padel med VR-glasögon. Det är alltså inte bara ett spel för att underhålla sig själv, som sloten Sweet Bonanza.

I dagsläget finns det två stora padelspel, som går att hitta hos SideQuest respektive STEAM.

 

  •       Breakout Padel VR
  •       Paddle Master VR

Det har också pratats om att ett företag i Barcelona, Visyon, ska lansera ett padelspel som heter Le Padel Virtual Reality. Men nyheten kom ut redan 2019 och det har inte blivit någon succé, varpå det inte längre går att spela spelet. Detta trots att Le Padel Virtual Reality var ett samarbete mellan Samsung och Asics.

Med det sagt är Breakout Padel VR och Paddle Master VR två bra padelspel för den som vill förbättra sitt padelspelande genom att använda sig av ett par VR-glasögon. Det här kräver att man har rätt utrustning tillgänglig hemma eller har någon snäll padelkompis som man kan låna av.

En rekommendation är att prova sig fram för att se om det är något för dig. Att spela med VR-glasögon, oavsett om det rör sig om padel eller något annat spel, är en intressant och lite annorlunda upplevelse. Det i sig kräver en viss anpassning och träning för att man ska kunna slappna av helt. Det krävs också att man verkligen ger sig hän för att det ska gynna ens padelspelande ute på padelbanan. När man spelar padelspel med VR-glasögon behöver man gå in med samma inställning som i padelhallen. Annars ger det ingen utdelning och inget resultat.

H2: Breakout Padel VR

Breakout Padel VR är ett padelspel som kombinerar padel med virtual reailty, men som också har en twist. Den som förväntar sig att gå ut på en padelbana och spela på ett liknande sätt som hemma i den lokala padelhallen har kommit helt fel. Breakout Padel VR är ett helt annat spel, men den som vill förbättra sitt padelspelande kan ändå utvecklas.

Visst, du lär inte kunna spela på World Padel Tour efter några gånger med Breakout Padel VR. Men vad du däremot kan förbättra är beslutsfattande, reflexerna och intensiteten i ditt spelande. Som vi alla vet handlar padel om att vara lugn när man behöver vara lugn, men explodera när man behöver explodera. Det kan man träna på i Breakout Padel VR.

Breakout Padel VR finns att ladda ner som app hos SideQuest och det lanserades redan i maj månad 2021. Efter några dagar uppdaterade man spelet och fick bort några buggar, varpå Breakout Padel VR ska vara ett spel som fungerar väldigt bra nu.

Ditt uppdrag när du spelar Breakout Padel VR är att slå ner tegelstenar och slå ner en hel vägg. Detta gör du med hjälp av bollar. Genom att slå ner en vägg avancerar du till nästa nivå och så fortsätter det fram till att du inte längre klarar en nivå.

Självklart är inte tekniken samma sak som ute på padelbanan och inte heller går det att använda sig av exakt samma rörelsemönster. Men reaktionsförmåga och närvaro är saker som behövs när man spelar Breakout Padel VR – och som kommer att kunna förbättra spelet ute på padelbanan också. Men tänk på att det inte är det enda som krävs. För att bli en bra padelspelare behövs mycket annan komplimenterande träning också.

H2:  Paddle Master VR

Hos Steam kan du ladda ner spelet Paddle Master VR, som ligger under kategorin indie. Att det inte ligger under sportkategorin kanske ger en liten fingervisning om vad det här är för typ av spel och vad det finns för brister ur ett padelhänseende. Men vi uppmanar er att prova Paddle Master VR med ett öppet sinne. Det går faktiskt att använda sig av detta spel för att bli en bättre padelspelare.

Detta spel är en slags kombination av ett klassiskt padelspel och ett spel där du ska slå dig ut. Det börjar spelet inne på en padelliknande bana och ska sedan använda dig av olika bollar för att försöka slå dig ut. Det gör du genom att träffa bollarna på numrerade kuber som sedan exploderar och tar dig ut.

Du spelar inte med ett padelracket, utan snarare med en form av pistol eller gevär. Det är kanske inte det allra roligaste om man vill få en fullständig padelupplevelse, men det är å andra sidan effektivt för själva spelet.

Vi påstår inte att du kommer att bli bäst i världen på padel genom att spela Paddle Master VR, men det finns helt klart vissa element som går att ha med sig ut på padelbanan. Din uthållighet testas åtminstone till väldigt höga nivåer när du spelar Paddle Master VR.