Att komma ner till padelbanan, ta av sig överdragskläderna, snacka lite skit om senaste matchen och vem som kommer vinna idag. Allt medan ni sneglar mot matchen innan och byter några blickar med andemeningen att det där skulle vi gjort bättre va? Gå ut på planen, bolla några gånger över nät och bara vänta på att någon äntligen ska säga ”Nej, nu måste vi väl ändå vara tillräckligt varma, nu kör vi”. Någon som känner igen sig?
Någon kanske också känner igen sig i att padelkompisen inte kan spela för att den där förbaskade armbågen har gett upp, haft den där ljumsken som inte vill ge med sig. Eller till och med varit med på planen när lagkompisen faller ihop och anklagar dig för att ha slagit hen över vaden när hälsenan smällt av.
Padelns närmast explosionsartade utveckling i Sverige har lett till att väldigt många fått upp ögonen för denna fantastiska sport. Många har fastnat och gjort det till en väldigt stor del av sin vardag. Att så många börjat spela medför självklart en ökning av padelrelaterade skador.
Skadorna kan delas in i olika fack. Dels har vi de akuta skadorna. Här har vi bland annat lindrigare skador som muskelbristningar och lättare fotledsvrickningar. Inom den lite svårare delen av skadespektrat hittar vi hälsenerupturer och till viss del frakturer. Dessa skador kommer ofta oväntat och hastigt.
I det andra facket hittar vi överbelastningsskador. Skador och besvär som ofta börjar som känningar. Känningar som initialt ofta försvinner när vi blir varma och som kanske kommer tillbaka efter vi duschat av oss och sjunkit ner i soffan. Rätt nöjda över ytterligare en seger. Med tiden och fortsatt belastning växer det ofta fram en värkproblematik som till sist hindrar oss från att spela. Tyvärr ofta en längre tid. Här hittar vi främst fästes- och senproblematiker som tennis- och golfarmbågar och hälseneförändringar. Även handleder, knän, axlar och ryggar kan drabbas när vi matcherna duggar för tätt.
Inom alla idrotter kommer det alltid finnas skador. Det kommer aldrig gå att förhindra allt. Det finns dock sätt att förebygga mycket av idrottsskadorna med relativt enkla medel. På köpet kommer du även kunna bli en vassare padelspelare.
- Se till att värma upp ordentligt
En fras som alla har hört men vad innebär egentligen att värma upp ordentligt? Ge dig själv och kroppen några extra minuters kärlek innan ni börjar. Se till att aktivera kroppen, få upp pulsen och kom igång. Minst 10 minuter gärna 15.
Förslag uppvärmning: Jogga lätt 5 minuter snurra igång överkroppen. Öka joggen något och lägg in några riktningsförändringar i 5 minuter till. 10 st skridskohopp, 10st burpees, 10 stycken benböj 20 snabba tåhävningar.
- Styrketräning och prehab
Även om padel är fantastiskt och vi gärna skulle ägna all våra träningsminuter i veckan till just det mår kroppen väldigt bra av att aktiveras på andra sätt. Att få till ett par lättare styrketräningspass i veckan kan göra underverk, inte bara för att förbygga skador utan även för att utveckla ditt padelspelande.
- Lyssna på din kropp (!)
Hur kul det än må vara med padel är smärta ett varningssystem. Kroppens sätt att säga att du gör någonting som inte uppskattas för tillfället. Att skippa veckans 4:e match när kroppen börjat säga ifrån kan rädda kommande 10 veckors matcher. Vilka varningssignaler du bör lyssna på är olika från individ till individ men generellt ska du inte ha ont när du utför en övning, inte få ondare i området efteråt och starta inte ett pass med mer smärta än du hade innan det förra. Tumregler som är lätta att glömma när vi den där 4:e spelaren verkligen behövs för att få till en match.
- Vid kvarstående eller återkommande besvär – fråga någon som faktiskt kan!
Lyssna inte alltid på padelkompisen som hörde om att det inte var någon fara att spela om det bara var lite svullet. Det finns en anledning till att vi inte frågar en snickare att fixa rören samtidigt som han bygger altanen. Har du besvär så boka en tid hos någon för en undersökning. Även om det inte behövs en behandling kommer du få rådgivning om hur du ska hantera dina besvär. Allt för att vi ska kunna fortsätta spela sporten som vi rätt snabbt lärt oss att älska!
Andreas Pettersson
Leg. Kiropraktor
Rygg och Ledkliniken i Nyköping
andreas@ryggochled.com