Padel då och nu

Att lyckas inom en sport innebär också att man måste känna till alla finesser. Och en av dem är hur sporten padel föds, var den kommer ifrån för att bättre kunna förstå den och förklara den för nybörjare. I den här artikeln kommer du att få förklarat om sporten padelns begynnelse, varför vi spelar på en plan som är mindre än en tennisbana och med varför den har väggar.

Padelns begynnelse

Internationella padelförbundet och de allra flesta padelspelare anser att skaparen av denna sport är Enrique Corcuera. Han uppfann padel, till en början lite av praktiska skäl. I sitt hem i Las Brisas, Acapulco, Mexiko, kunde han nämligen inte lägga en hel tennisbana eftersom en mur på 3 meter hindrade honom. Han beslöt att skapa ytterligare en mur på 3 meter på andra sidan och på så sätt avgränsa sin väggbana. Till en början spelade han tennis med sina vänner på denna mindre bana, men hans fru såg att hennes mans och hennes vänners bollar gick alldeles för fort för henne och bestämde sig för att låta dem gå och vänta på att de skulle studsa mot väggen. Då föddes padeltennis, eller tennis med väggar.

Sedan var det dags att införa de första reglerna för denna nya sport. Enrique Corcuera kommer 1962 att fastställa grunderna för alla de regler som vi känner till idag. Men på hans tid var grunderna och väggarna gjorda av betong, inte av glas och fönster som idag. För den lilla anekdoten, det var Enrique Corcueras fru, Viviana, som skriver ner de första reglerna för padel och gav dem till sin man i födelsedagspresent.

Att känna till padelens ursprung är viktigt för alla spelare som vill uppleva sporten fullt ut. Och denna kunskap är nödvändig för att utveckla padel.

Padeln idag

Även om denna trendiga sport har svalnat lite från den boost den haft senaste 3 åren så är det fortfarande en sport att tala om. Visst, det läggs ner padelhallar på löpande band men det handlar bara om överetablering av företag som ville rida på hypen. Det finns hallar kvar i alla städer och folk fortsätter spela padel. På tävlingsfronten fortsätter det som vanligt och vi svenska har fortsatt många duktiga spelare som är med och slåss i mästerskapen världen över. Något som väckts mer till liv nu på senaste är betting på padel där fler och fler spelbolag med spel med svensk licens erbjuder dig att lägga bet på padelmatcher och padelmästerskap. Padel är på väg att bli en av de etablerade sporterna inom sportvadslagning och finns nu inte bara på ett par utvalda spelbolag.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*