Padel – sporten som fortsätter växa

Det finns inte många sporter – om ens någon – som har haft samma genomslagskraft som padel de senaste åren. Racketsporten sprider sig som en löpeld över världen och i Sverige byggs de nya padelhallar på löpande band. Detta märks också med all tydlighet hos spelsajter online som börjat få in ett utbud av odds på padel.

Sporten har från början sitt ursprung från Argentina och i Europa är det i Spanien där racketsporten haft störst fäste. I Sverige började sporten slå igenom under 2018 och 2019 även om det fanns hallar redan under 2015. Men det var under 2020 som hysterin blev total med över 1200 padelhallar i Sverige.

Varför har sporten blivit så populär?

Hur kommer det sig att padel blivit så populärt? Experter säger att det handlar främst om att vem som helst kan komma igång på ett enkelt sätt, kroppen tar inte allt för mycket stryk samtidigt som det inte behövs särskilt mycket utrustning alls. Det enda du behöver är ett rack och ett gäng tennisbollar. 

Inlärningstiden är också en av anledningarna till att så många tycker om padel. Vem som helst kan lära sig sporten och såväl nybörjare som proffs kan spela. Förr var det mest tennis och badminton som folk ägnade sig åt vad gäller racketsporter. 

Stora turneringar inom padel

Hos såväl spelbolag som casinon på nätet märks padelhysterin av tydligt. The World Padel Tour har avgjorts sedan 2013 men det är först på senare år som intresset verkligen ökat. I The World PAdel Tour delas 2,95 miljoner euro ut i prispengar på de 20 turneringarna på herrsidan och 18 turneringarna på damsidan under touren.

Sverige har en riktig världsstjärna i form av Sebastian Bredberg som varit rankad etta i världen. Men tittar på vinnarna i VM i Padel är det stor dominans av Argentina och Spanien. Faktum är att på herrsidan har 14 världsmästerskap avgjorts och med undantag för två tillflälen där Brasilien gått till final är det idel Spanien och Argentina. Samma gäller på damsidan där 15 VM-slutspel spelats med Argentina och Spanien i final vid samtliga tillfällen utom en gång när Brasilien gick till final.

Hur ser framtiden ut för padel?

Det är inte mycket som tyder på att intresset för padel skulle avta, snarare tvärtom. I Sverige finns det än så länge ingen mättnad utan svensken fortsätter att åka till padelhallar. Det finns populära appar för Padel som exempelvis Padelboard där man kan sätta upp egna turneringar a’la Mexiko och Americano. 

Flera svenska idrottsstjärnor som exempelvis Zlatan Ibrahimovic och Markus Rosenberg har egna padelhallar på spridda orter i Sverige. Det kommer säkerligen också bli fler som upptäcker storheten och hur kul det är att spela padel. 

Om vi får en svensk världsmästare någon gång återstår att se. Det hade varit väldigt spännande att se Sverige i en final mot Spanien och Argentina och bland damerna kom Sverige fyra i VM 2016 i Portugal. Där blev det dock förlust mot Brasilien med 2-1 i set vilket är Sveriges bästa placering i ett padel-VM.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*