Så kommer FIPs nya världsturnering att förändra padel världen

Tidigare i vår meddelade den Internationella Padel Federationen (FIP) att de skulle sätta upp en världsturnering. Beskedet kom strax före att FIP tillsammans med några utav sportens elitspelare anklagat anordnarna av World Padel Tour (WPT) för att ha utnyttjat och hotat sina spelare. Men det är inte bara anordnar-rivaliteten som kommer att influeras av beskedet.

En utav världens snabbast växande sporter

Padel – sporten som har tagit världen med storm – är faktiskt äldre än man kan tro. Det finns olika versioner av historien, men det är generellt sett trott att sporten uppfanns runt 1970. Internationella Padelförbundet (FIP) invigdes 1991, men de skulle ta nästan ytterligare 30 år innan sporten slog igenom.

Idag kan man nästan inte åka någonstans där man inte ser en gallerbur eller padel-hall. Sporten fick en extra skjuts under 2020 när Sverige för första gången livesände padel-matcher på tv, och har även fått mer mediafokus sedan annonserandet av FIPs nya världsturnering tidigare i vår.

Utveckling öppnar för bredare bettingmöjligheter 

Utvecklingen av FIPs världsturnering kommer även att öka intresset för betting inom padel-världen. Vadslagning inom sporten har ökat i samtakt med det ökade intresset, och har hjälpt att sprida information kring sportens professionella turneringar. Redan idag kan man betta på såväl WPT som på Svenska Padelligan (SPL).

Odds för padel kan man bland annat hitta genom recensions- och jämförelsesidor. Se till exempel Betinia Casino Recension för mer information.

FIPs nya världsturnering

Den nya världsturneringen har mötts med positiv kritik. Turneringen, som kommer drivas utav FIP under översikt av Internationella Olympiska Kommittén (IOS), har bland annat utlovat högre prispengar än i någon annan turnering inom sporten.

Turneringen har fått finansiell backning utav Qatar Sports Investments, vilket är samma organisation som äger fotbollsklubben Paris Saint-Germain. Första turneringen utav de tio som ska spelas i världsturneringen hölls därför i just Doha, Qatar kring månadsskiftet mars-april. 

Fler hög-profil tävlingar lovas

FIP har satt standarden högt. För det första har de lovat rejäla prispengar – något som är en stor ökning i jämförelse mot vad World Padel Tour tidigare erbjudit spelarna. För det andra har de lovat att fyra utav de tio turneringarna som kommer hållas i år ska spelas i kategori 1, alltså högsta elitnivån inom padel.

Turneringen kommer också att inviga FIPs nya system för poäng-rankning. Även detta nya system kommer att utöka vadslagnings-möjligheterna inom sporten, samtidigt som de saftiga 2000-poängen som kan hämtas vid världsturneringsvinst ökar motivationen hos toppspelarna.

Anklagelser mot World Padel Tour anordnaren

Strax efter att FIP annonserade sin nya världsturnering så kom nya slaget. Tillsammans med några av världens ledande padelproffs anklagades S.A. Damm, arrangörerna utav WPT, för att ha brutit mot EU-lagar genom deras behandling utav professionella spelare. Bland annat ska de ha hotat spelare med finansiella sanktioner om de spelade i rivaliserande turneringar.

FIPs president Luigi Carraro har uttryckt att WPT leder en ”kränkande och exploaterande monopolregim […] som förolämpar professionella idrottare och kväver sportens globala tillväxt och ambition.”

Svenska spelare föredrar FIP över World Padel Tour

Flera svenska spelare, inklusive Daniel Windahl och Simon Vasquez, var med och spelade i Doha. I en intervju med Padelfeber uttryckte Windahl att han kommer välja FIP över WPT om det skulle bli konflikt. Motiveringen stämmer från att nästan hela världseliten kommer göra samma val, samt att poäng tagna vid WPT turneringar ej kommer att räknas in i FIP-tabellen.

Fördelen är att ingen utav dem har skrivit kontrakt med World Padel Tour och därmed är helt fria att spela vart de vill. Detsamma lyder inte för många andra elitspelare som i och med spel i Doha begick avtalsbrott.

WPT:s uttalande kring Doha och avtalsbrott

World Padel Tour, som har varit tysta efter anklagelserna från FIP, släppte ett uttalande på sin hemsida sista mars där de adresserade frågan om Doha-turneringen. Där skrev de att de har ”hållit en försiktig tystnad, övertygad om att alla spelare äntligen skulle följa de undertecknade kontrakten, trots den falska informationen och nyheterna som har spridits de senaste veckorna.” Vidare rapporterade de att de har för avsikt att vidta rättsliga åtgärder för de avtalsbrott som skett.

Organisationen hävdar att de inte hotat spelare inför turneringen utan endast varnat om konsekvenserna. De hävdar också att uttalanden från elitidrottare mot organisationen inte har varit ”spontana eller isolerade”, utan snarare orkestrerade tillsammans med privata organisationer. Vidare skriver de att de överväger drastiska ökningar utav prispengar för de som förnyar sina kontrakt från och med nästa år, i vad som verkar vara ett försök att behålla spelare inför framtida säsonger.