4 viktiga saker att tänka på när du ska välja padelracket som nybörjare

Vi har listat de fyra viktigaste sakerna som vi tycker du som nybörjare ska tänka på vid val av padelracket. Du kan läsa mer om hur du kan köpa padelracket online på Elitepadel.se.

Formen på racket

Man brukar dela in padelrackets i tre olika former, sett till själva träffytan på racketen. Generellt sett så kan man dela in dem i runda, droppformade och diamantformade.

Runda padelrackets
Runda padelrackets är lättsvingade och ger generellt sett mer kontroll men på bekostnad av något mindre fart i slaget. En rund träffyta innebär en stor sweetspot. Det vill säga den ”förlåtande delen av träffytan”. Du kan alltså träffa bollen på en större yta.
– För vem passar dessa typer av rackets: Nybörjare och motionärer.

Droppformade padelrackets
Dessa padelrackets ser ut som det låter, lite som en droppe, och är lite mindre platta på toppen jämfört med ett diamantformat huvud. Dessa rackets kan ses som en hybrid mellan ett runt och diamantformat padelracket.
– För vem passar dessa typer av rackets: Motionärer och tävlingsspelare.

Diamantformade padelrackets
Dessa rackets ger ofta bra fart i dina slag men på bekostnad av lite sämre kontroll. Så det gäller att du som spelare har bra koll på läget. Dessa padelrackets passar generellt sett till mer avancerade spelare och dig som har bra koll på spelet och dina slag. Balanspunkten är ofta lite högre och kan anses lite ”framtunga” på grund av formen på racket. Ett tips är om du går från ett runt rack till ett diamantformat, att försöka välja ett med låg vikt för att kompensera att balansen är längre ut jämfört med ett runt racket.
– För vem passar dessa typer av rackets: Avancerade spelare.

Vikt

Om du är nybörjare, försök att hitta ett rack som väger 360 gram eller mindre. Ett lättare padelracket blir lättare att hantera och manövrera och det gör det lättare att få en bra precision. Därför passar ett lättare rack nybörjaren bättre.

Balans

Topplätt
Som regel är det runda rack som är lättare längre ut på racket. Ett topplätt rack ger dig mer kontroll och precision och gör det lättare att manövrera. Nackdelen är att du inte får lika mycket kraft i slagen.

Jämn
Ett rack med jämn balans hittar man oftast i droppformade rackets. En medelväg mellan kontroll och precision som ett topplätt runt rack ger dig, men samtidigt med mer kraft jämfört med ett runt topplätt rack.

Topptung
Normalt sett är det diamantformade rack som har en topptung balans i sina racket. Det ger dig mer kraft i slagen, men upplevs samtidigt tyngre och du kan få svårare att hinna till rätt position ju tyngre racket känns och upplevs.

Materialet

Ramen
Ramen i racket brukar vanligtvis tillverkas i antingen kolfiber som är ett Styvt material och återfinns som regel hos dyrare rackets. Det ger dig en stabil och solid känsla. Och den andra varianten är att det tillverkas i glasfiber. Det skapar ett mjukare racket och är lite billigare att tillverka.

Slagytan
Likt ramen så är materialet vanligen tillverkat i kolfiber, glasfiber eller en kombination. Glasfiber ger dig som sagt en mjukare känsla och du får en större sweetspot (träffyta). Rekommenderat till dig som nybörjare, då du får mer kontroll i slagen samt att det även hjälper till att få mer fart på bollen i slagen.
Kolfiber ger dig en styvare känsla, vilket innebär att du kan få ännu högre fart i bollen när man trycker på i slagen.

Kärnan
Styvare kärna tenderar att ge dig mer kontroll i det lugna spelet samtidigt som vid hårda slag ger dig ännu hårdare slag.
En mjukare kärna är lite mer förlåtande och mer skonsamt, och ger dig bra med fart i slagen även när man inte slår så hårda slag.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*